Randevu Formu
Fonksiyonel Antrenman Nedir, Faydaları Nelerdir?
Bireylerin ihtiyaç ve hedefleri doğrultusunda fiziksel kapasite, güç ve kitle indeks ölçümü yapılarak kişiye özel hazırlanan ve personal trainer adı verilen kişisel eğitmenler kontrolünde uygulanan egzersizlerin tümüne fonksiyonel antrenman denilmektedir.
Fonksiyonel Antrenman Nedir?
Fonksiyonel antrenman vücudun sahip olduğu günlük fiziksel hareket kabiliyetine odaklı olarak yürütülen ve vücut hareket performansını güçlü kas ve iskelet sistemi ile artırmaya yönelik uygulanan kişiye özel fonksiyonel egzersiz programlarıdır, aynı zamanda vücudun işlevsellik kazanmasını amaçlayan hareketlerden oluşan bir antrenman disiplinidir.
Fonksiyonel antrenman teknolojinin ve yoğun iş ya da ev hayatının fiziksel aktiviteleri azaltması ile paralel olarak geliştirilmiş, bireylerin sağlıklı yaşam standartlarını korumak amacıyla personal trainer yani kişisel eğitmenler kontrolünde gerçekleştirilen kişiye özel egzersiz programlarıdır. Fonksiyonel antrenman esnasında aynı anda birçok kas grubunu birden çalıştırmaya yönelik uygulanan kas egzersizleri ile vücut üzerinde mobilizasyon, esneklik, dayanıklılık ve güç-fonksiyonellik koordinasyonu sağlanması amaçlanır.
Fonksiyonel Antrenman Neden Önemlidir?
Fonksiyonel Antrenman kilo kontrolü, ideal duruş kontrolü, kas yapısının güçlendirilmesi gibi farklı amaçlara yönelik olarak uygulanan kişiye özel programlardır ve bireylerin günlük yaşamlarında oturma, ayağa kalkma, eğilme, adım atma, zıplama, fırlatma, itme, çekme gibi uyguladıkları hareketlere paralel olarak geliştirilmiş fazla tekrarla kısa sürede yüksek yoğunluk hareketleri içeren bir dizi egzersiz programıdır.
Sağlıklı bir yaşamın koşulu olarak düzenli beslenmenin yanı sıra düzenli günlük fiziksel hareketleri kapsayan ve bunları kademeli olarak farklı yoğunluk ve fonksiyonel antrenmanlarla desteklemek sağlıklı kas ve iskelet sistemi için büyük önem teşkil etmektedir.
Fonksiyonel antrenman vücudun işlevsellik kazanmasını amaçlayan hareketlerden oluşan bir antrenman disiplindir ve fonksiyon antrenmanlara katkı sağlayacak egzersiz ve hareketlerle vücut dayanıklı hale gelir, sakatlık riski en aza indirgenir.
Fonksiyonel Antrenmanın Faydaları Nelerdir?
Fonksiyonel antrenman çoğunlukla hareketsiz bir yaşam, düzensiz ve sağlıksız beslenme rutini, yoğun iş temposu ve masa başı çalışmaya bağlı duruş bozuklukları, motivasyon ve enerji eksikliği gibi durumlar oluşabilecek fiziksel ve psikolojik rahatsızlıkları önlemeye yardımcı olmakta, ayrıca kişilerin kilo kontrolünü sağlamasında etkili bir yöntem olarak kullanılmaktadır.
Fonksiyonel antrenman çeşitli egzersiz metodları, mekanizmaları ve vücut ağırlıklarıyla kilo vermenin yanı sıra vücut kas ve iskelet sisteminin korunmasına katkı sağlayarak, kas kuvvetinin ve kas-kemik yoğunluluğun artırılmasına, metabolizmanın hızlandırılmasına, yağ yakımı ve sıkılaşmanın gerçekleşmesine, hız ve çeviklik, hareket koordinasyon becerisinin kazanılmasına yardımcı olur.
Fonksiyonel Antrenman Nasıl Uygulanır?
Fonksiyonel antrenman vücut işlevselliğini kazandırıp, kas ve iskelet sistemini güçlendirip, bireylere sağlıklı ve kaliteli bir yaşam standardı yaratmak amacıyla uygulanmaktadır. Manuel Terapi Ankara Sağlıklı Yaşam Merkezinde uzman fizyoterapist ve personal trainerlar ile fonksiyonel antrenman programları başarılı bir şekilde yürütülmektedir.
Sağlıklı yaşamın altın kuralı olarak sağlıklı beslenme ve fonksiyonel hareket kabiliyetinin kazanılması ilkesinden yola çıkarak Fizyoritim Sağlıklı Yaşam Merkezi’nde fonksiyonel egzersiz için gelen bireylere öncesinde detaylı bir analiz ve tetkik aşaması sunulmaktadır. Bu aşamalar ana başlıklarıyla aşağıdaki gibidir;
1. Sağlık Durumunun Detaylı Araştırma ve Analizi
Kas ve iskelet sisteminin sağlığı vücut üzerindeki tüm fizik aktivite ve hareket özgürlüğü için büyük önem taşımaktadır. Bu sebeple özellikle yeni başlayanlar için hazırlanacak fonksiyonel antrenman programında, bireylerin hastalık öyküsü dinlenir, çalışma koşulları değerlendirilir.
Bir çok iş gruplarında oturma alışkanlığına ya da ağır yük kaldırmaya bağlı olarak gelişen omurga eğrilikleri ya da postür bozuklukları meydana gelebilir ve bunun sonucu olarak da bel, kol ya da bacaklar üzerinde kronikleşen ağrılar oluşabilir. Tüm bu koşulları ortadan kaldırmak için böyle bir olasılık var ise fonksiyonel antrenman programına iyileştirici egzersizler dahil edilir.
2. Fizyolojik Durum Değerlendirmesi
Bu adımda bireylerin vücut kondisyon durumu detaylı olarak incelenir. Vücut kitle indeksi, vücut yağ indeksi, vücut tipi detaylı olarak araştırılarak vücudun ihtiyacı olan fonksiyonel hareketler tespit edilirve kişiye özel antrenman programının çıkarılması sağlanır.
3. Beslenme Alışkanlıklarının İncelenmesi
Her vücut tipinin ihtiyacı olduğu besin farklıdır ve doğru beslenme alışkanlığı sağlıklı bir yaşam için büyük önem taşımaktadır. Bu sebeple fonksiyonel antrenmanın başarıya ulaşabilmesi için fiziksel egzersizler ile birlikte düzenli bir beslenme programı da uygulanmaktadır. Bu programın oluşturulması için, günlük tüketilen besinler, içecekler, şeker tüketim miktarı gibi alışkanlıklar incelenerek, bireylerin vücut ve kas gelişimine göre doğru ve sağlıklı bir beslenme planı hazırlanır.
4. Spor Geçmişinin İncelenmesi
Fonksiyonel antrenman programı kişiye özeldir ve vücudun güç ve hareket kabiliyetine paralel olarak uygulanır. Geçmişte spor deneyiminin olup olmadığı bilmek, hazırlanacak antrenman programı için büyük önem teşkil eder. Geçmişte spor deneyimi olan bireyler, sedanterler veya profesyonel sporcular için tamamen farklı hedeflere yönelik program takvimi oluşturulmaktadır.
5. Hedeflerin Belirlenmesi
Fonksiyonel antrenman çalışmalarında motivasyon ve iç disiplin çok önemlidir ve bu disiplinin sağlanması için antrenmandan ne beklendiğini tespit etmek başarıya ulaşmak için bir yol haritası belirlemede büyük yardım sağlar. Daha fit görünüm, zayıflama, kilo kontrolü, kondisyon kuvvet artışı isteği, kilo alma gibi net hedefler belirlenerek bu doğrultuda fonksiyonel antrenman programı hazırlanmakta ve personal trainerlar tarafından kontrollü bir şekilde uygulanmaktadır.